Güneş Enerjisi

 

 

Güneş enerjisi temel olarak güneş panelleri sayesinde güneşten dünyaya gelen fotonların toplanması ve fotonların taşıdığı enerji ile elektrik ile ısı enerjisi elde edilmesi olayıdır. Ancak bu olayın tanımını bu şekilde yapmak, oldukça basite kaçmaktır. Bu yüzden de Güneş enerjisinin oluşumuna ve enerjisinin nasıl elde edildiğine çok daha yakından bakmak gerekir.

 

Güneş Enerjisi Nasıl Meydana Gelir?

Öncelikle ‘’Güneş enerjisi nasıl oluşur?’’ sorusunu yanıtlamak gerekiyor. Güneş enerjisinin temeli 4 tane Hidrojen atomunun 1 Helyum atomuna dönüşmesine dayanmaktadır. Dört adet Hidrojen atomunun ağırlığı 4,032 birim, bir adet Helyum atomunun ağırlı ise 4,003 birimdir. Güneşte meydana gelen tepkimeler sonucunda Helyum atomuna dönüşen 4 adet Hidrojen atomundan arta kalan 0,029 birim ağırlık, enerji şeklinde uzaya dağılır.

Yalnız, bu durum sadece 4,032 birim ağırlıktaki 4 adet Hidrojen atomundan elde edilen enerjidir. Güneş’te saniyede ortalama 564 milyon ton Hidrojen, 560 milyon ton helyuma dönüşmektedir. Bu durumun sonucunda da her saniye uzaya 4 milyon ton foton yayılmaktadır. Astronomik bir rakam değil mi? Peki, güneş enerjisinden elektrik elde etme yöntemleri nelerdir?

 

Nerelerde ve Nasıl Kullanılır?

Güneş enerjisinden elektrik elde etme yöntemine solar panel sistemi ya da güneş paneli sistemi adı verilir. Güneş panelleri, güneş ışınlarına en çok maruz kalan bölgelere, yani yıl boyu en yüksek seviyede güneş ışığı alan bölgelere konulmaktadır. Güneş panellerine gelen fotonlar, bu panellerde elektrik enerjisine çevrilip kullanılabilmektedir. Ancak bu paneller yüzde 100 verimle çalışmazlar. Güneş panelleri ile elde edebileceğiniz maksimum verim yüzde 15 ile 20 arasında değişmektedir. Peki, güneş enerjisi nasıl çalışır? Güneş panellerinin çalışma prensibi nedir?

Sistemin İşleyişi

Güneş panelleri genel olarak akü grubu, evirici, akü şarj regülatörü ve diğer yardımcı elektronik ekipmanlardan oluşmaktadır. Öncelikle elde etmek istenilen enerjinin miktarına bağlı olarak güneş panellerinin sayısı hesaplanır. Ardından da bu panellere akü grubu dahil edilir. Akü grubunun amacı güneş ışınlarından yararlanılmayan günlerde sistemin devre dışı kalmasını önlemektir. Akü şarj regülatörü, akünün deşarj ve aşırı şarj durumlarına maruz kalıp zarar görmesini önlemektir. Eviricinin görevi ise alternatif akıma ihtiyaç olduğu durumlarda güneş panelinden elde edilmekte olan doğru akım elektriğini dönüştürerek alternatif akım elde etmektir.

Sepet (0)
Giriş Yap